Malcolm Dixelius

  • malcolm

En vän i en föränderlig medievärld.
I mitt arbetsrum finns Tove Jansson-figuren Tootikkis motto: ”Ingenting i världen är säkert och det är det som gör mig lugn.” Fyrtio år i yrket har lärt mig att vår tillvaro inte går att förutsäga. Vi vet sällan vilket vår nästa uppdrag blir. Ibland vet vi inte hur vår arbetsplats kommer att se ut nästa dag. Vi är en del av den föränderliga, mediala världen. Det är utgångspunkten för min roll som coach för journalister och andra yrkesverksamma i medievärlden.

* Det här är vad jag kan göra för dig:
Utveckling på din arbetsplats. Du gillar ditt jobb, men känner inte att du får ut det du vill av det. Du har svårt att ta upp det med arbetskamrater och chefer. Vi diskuterar tillsammans och hittar vägar att pröva.

Byta jobb. Du har kommit till vägs ände på din arbetsplats. Dags för något nytt. Men vad? Du har tankar som behöver sorteras ut tillsammans med någon som varit i samma situation. Vi hjälps åt att hitta en bra utväg.

Starta eget. Ett naturligt steg för somliga, något stort och okänt för andra. Måste man brinna för det, eller vågar man bli sin egen för att det inte finns något alternativ? Vi väger för och emot för att hitta den modell som passar dig bäst.

Bli chef. Det finns ingen naturlag som säger att journalister måste bli dåliga chefer. Men det finns gott om fallgropar som är svåra att diskutera med arbetskamraterna. En utomstående person med lång erfarenhet av medievärldens rollspel kan vara till stor hjälp.

Vem jag är?
Jag heter Malcolm Dixelius. Är Norrlänning och världsmedborgare. Född 48. Journalist sen 1971, de första 20 åren på SR och SVT. Utrikeskorrespondent i Moskva, biträdande chef och utrikeschef på Aktuellt. Egenföretagare och dokumentärfilmare sen 1993. Allätare inom mediebranschen som jobbat med allt från sportnotiser till TV-drama. Har sällan haft så kul i jobbet och i livet som just nu. Delar gärna med mig av den konsten.