Lotta Engzell-Larsson

  • Lotta-2

Skrivandets konst
Det kan vara svårt att utvecklas som skribent på egen hand, vare sig man har ett fast jobb eller sitter ensam som frilansjournalist. Det kräver mycket arbete, mycket mer än vad en vanlig 8-timmarsdag och fem-dagarsvecka rymmer, att bli riktigt bra. Tid är en underskattad faktor när det gäller utveckling utanför sportens värld, men ännu viktigare är förstås att man får hjälp att förstå hur man kan bli bättre. Mitt första tips till alla som vill skriva bättre är att läsa fler, och bättre, böcker, helst skönlitteratur. Det är där det goda skrivandet börjar.

Att sälja in en artikel
Som redaktionschef på tidningar har jag haft oräkneliga kontakter med frilansjournalister. De flesta har stor potential, en enorm kunskap, lust och vilja, men vet kanske inte hur man ska bära sig åt för att få redaktören att lyssna. Även som fast anställd behöver man lära sig att sälja in artiklar och idéer för att inte hamna i skuggan.
Jag hjälper dig att förstå hur du ska komma in i tidningarnas system, och vilken typ av texter som fungerar i olika redaktionella miljöer.

Att välja väg
Har du nått en punkt där du inte vet hur du ska komma vidare på ditt jobb och behöver diskutera med en erfaren person? Funderar du på att byta jobb, kanske till och med bransch? Vad är du bäst på och hur tar du vara på det? Jag hjälper dig att komma framåt.

Vem är jag?
Jag heter Lotta Engzell-Larsson. Är född 1963 i Stockholm, utbildad på universitet i USA i drama och litteratur, samt Journalisthögskolan i Stockholm. Har arbetat större delen av livet som ekonomijournalist, med ett kort inhopp i kommunikationsbranschen. Tillbringade några år på tv, men det skrivna ordet är min genre. De senaste 14 åren har jag varit på Veckans Affärer, Affärsvärlden och Fokus. På de senare två tidningarna var jag redaktionschef. 2012 hoppade jag av för att starta ett eget företag och 2012-2013 skriver jag på en bok om private equity, eller riskkapitalister, ett av vår samtids absolut viktigaste näringslivs- och samhällsfenomen.