Anna Wahlgren

  • anna2

Börja frilansa – lämna en fast anställning
Jag hade jobbat på Expressen i ungefär ett decennium då jag bestämde mig för att sluta. Inte för att jag inte trivdes, jag hade säkert kunnat stanna till pensionen, men jag ville testa något nytt, skriva för olika uppdragsgivare, resa mer, och ha ett friare liv. Jag har aldrig ångrat mitt val, men att säga upp sig är ett stort beslut som kräver både förberedelser och planering. I tider av neddragningar och arbetsbrist är uppsägningen kanske inte ens frivillig. Hur ska man orientera sig i en frilansvärld? Hur kommer man igång? Jag delar gärna med mig av egna praktiska erfarenheter.

Sälja in en artikel
Vilka knäck är lättast att sälja in? Vad vill redaktörerna ha? Hur närmar man sig en ny redaktion? Nästan varje vecka säljer jag in artiklar och reportageidéer till olika redaktioner. Här kan jag vara ett bra bollplank.

Konsten att skriva begripligt
Det sägs ofta att jobba på kvällstidning är ”en bra skola”. Det är hands-on, högt tempo och varierande arbetsuppgifter. Och framför allt tränas reportrarna i att vinkla, och i att skriva kort, koncist och begripligt. Som frilans är min kvällstidningsbakgrund ovärderlig. Men olika uppdragsgivare kräver olika texter. Om det pratar jag gärna.

Vem är jag?
Jag heter Anna Wahlgren och är född 1971 i Uppsala. Har en fil mag i statskunskap och svenska från Uppsala universitet och University of Durham i England. Reporter på lokaltidningar som Upsala Nya Tidning och Sala Allehanda. Anställd på Expressen 2000-2009, där jag har arbetat som nyhetsreporter, på ledarredaktionen, som grävreporter, i samhällsredaktionen och, senast, som miljöreporter. Har tidigare varit forskningsassistent vid Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) samt reporter och researcher i projekt initierade av fotografen Mattias Klum. Numera skriver jag främst om resor, natur och miljö i dagspress och i magasin. Dessutom jobbar jag med dokumentärfilm – senast med Östersjöfilmen Den andra vågen som producerades av Folke Rydén Production. Har varit styrelsemedlem i Miljöjournalisternas förening och är ledare i Friluftsfrämjandet. Gillar friluftsliv, resor och naturupplevelser. Är ofta på resande fot, men basen är Stockholm.